A Kind Of Light

Handgemaakte lampen

Over mij

 

Met A Kind Of Light wil ik mensen blij maken met handgemaakte lampen. Geen doorsnee lampen, maar lampen waar je telkens weer enthousiast van wordt, lampen die indruk maken en met veel aandacht zijn gemaakt om lang van te kunnen genieten.

Ook in mijn eigen huis heb ik enkele meubels en lampen waar ik van kan blijven genieten. Het zijn de unieke items, de items met een verhaal die de meeste sfeer brengen in huis en het jouw plek maken. Zo heb ik thuis een gietijzeren spotlight afkomstig van een Amerikaans marineschip. Er is een tekst op geschreven, waarschijnlijk door matrozen die ‘s nachts op wacht stonden. Dat maakt hem bijzonder!

Als kleine jongen was ik al graag creatief bezig. In de schuur maakte ik vanalles met het materiaal dat voorhanden was. Ik herinner me dat ik reclameborden schilderde van de shirts van mijn wielerhelden. Trots hing ik ze aan de muur van mijn slaapkamer. Toch ging mijn carrière een andere richting op. Na een laboratoriumstudie ben ik in de ict gaan werken. Hoewel ik dit jaren met plezier heb gedaan, was het niet mijn passie. In mijn vrije tijd heb ik me een periode gericht op kunstschilderen. Daarna ben ik houtbewerkingscursussen gaan volgen waarbij ik vaardigheden heb ontwikkeld om mijn creatieve ideeën ook daadwerkelijk in de praktijk te kunnen brengen. Naast volledig houten meubels maakte ik ook meubels van hout en metaal en metalen buitenlampen met een betonnen voet. Met een timmerman als vader zit het creëren me waarschijnlijk ook wel een beetje in het bloed. 

In het jaar dat ik 50 werd heb ik de keuze gemaakt van mijn passie mijn werk te maken. Met A kind of Light ontwerp en maak ik op ambachtelijke wijze lampen voor mensen die iets unieks willen in hun woonkamer, winkel, restaurants of hotel. Ik kijk er naar uit om u daarmee veel woon- of werkgenot te kunnen bezorgen!

INSPIRATIE

 

Ik haal onder meer mijn inspiratie van designers/architecten uit het midden van de vorige eeuw: Jean Prouvé en Christopher Alexander.

Prouvé was meubelontwerper en architect. In zijn meubelontwerpen gebruikte hij vaak de combinatie van hout en gevouwen metaal. Ik vind het mooi te zien hoe de materialen samen komen. Het tonen van de krachtenverdeling in zijn objecten was ook een kenmerk.
Zelfs bij grotere productieaantallen zagen de meubels er nog steeds esthetisch goed uit.

Het boek A Pattern Language van Christopher Alexander gaat niet over architectuur, maar over hoe specifieke ontwerpkeuzes ons kunnen helpen betere relaties op te bouwen.
Door een reeks van die keuzes, de patronen, bij elkaar te passen, krijg je een kamer, een huis, een buurt, en uiteindelijk een stad.
Patroon “Pools of light” benadrukt hij het belang van het vormen van groepjes mensen door middel van licht. Door met licht bijvoorbeeld een eettafel te verlichten creëer je een begrensde omgeving van licht, en bevorder je de sociale interactie van de groep aan tafel. De aanwezigheid van enkele donkere plekken in dezelfde ruimte vergroot de aantrekkingskracht naar de verlichte plekken.

Ontwerpkeuzes

 

Bij de keuze van materialen kies ik altijd voor een combinatie van hout, metaal en acrylaat. Het is uitdagend om de juiste balans te vinden, passend bij de vorm. Hoeveel ik van welk materiaal gebruik is direct van invloed op de uitstraling van de lamp.

 

Acrylaat is een kunststof dat in vele kleuren en eigenschappen te verkrijgen is. Er komen steeds nieuwe materialen op de markt. Ik vind het mooi deze in te zetten in mijn nieuwe ontwerpen en geef daarbij de voorkeur aan gerecycled acrylaat of acrylaat dat te reclyclen is.

Hout is voor mij een basismateriaal dat zowel een klassieke als moderne verschijningsvorm kan aannemen. Dat kan in kleine dingen zitten: een afgeronde hoek of een specifieke keuze in afwerking. Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Het buitenleven wordt naar de binnenruimte gebracht en komt zo meer in verbinding met elkaar.

Een zeer belangrijk element is de lichtbron. Ik kies in mijn ontwerpen altijd voor LED, omdat het lang meegaat en energiezuinig is. Daarnaast is er een scala aan LED-verlichting beschikbaar in allerlei vormen. Ook hier ligt de uitdaging in de manier waarop het wordt toegepast. Een kleine wijziging in de plaatsing kan een groot effect hebben op de sfeer die de lamp uitstraalt. Om te zorgen dat de verlichting lang meegaat, kies ik altijd voor verlichting en voedingen van hoge kwaliteit.

Metaal verbindt (soms zo eenvoudig als een schroef) of zorgt – met staaldraad – voor de subtiele ophanging. Daarnaast zet ik metaal in voor een meer industriële look of voor een net wat luxere uitstraling.

Een punt dat ook altijd terugkomt in mijn ontwerpen is het modulaire karakter. Het is een fijn idee als onderdelen vervangen kunnen worden.

WERKWIJZE

 

Geweldig, je hebt besloten een lamp te kopen!
Dit zijn de vervolgstappen:

  1. Ik neem snel contact met je op om de verwachte levertijd door te geven;
  2. tijdens het maakproces maak ik foto’s die je toegestuurd krijgt zodat je op te hoogte blijft van de voortgang;
  3. ik stem de bezorging met je af en geef je tips voor het ophangen van de lamp;
  4. Genieten